Pensioen na echtscheiding

Wat gebeurt er met jullie pensioen na de echtscheiding?

Na de echtscheiding hebben jullie volgens de wet recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het kan echter zijn dat jullie huwelijkse voorwaarden iets anders zeggen. Jullie kunnen van de wet afwijken door een andere verdeling af te spreken of besluiten om het ouderdomspensioen niet te verdelen zodat ieder zijn eigen ouderdomspensioen houdt. Ook kunnen jullie besluiten tot conversie. Er zijn veel mogelijkheden om je pensioen bij echtscheiding te verdelen.

Bijzonder partnerpensioen

Naast de verdeling van het ouderdomspensioen komt ook het bijzonder partnerpensioen (de nabestaandenuitkering die je na de echtscheiding kan ontvangen als de ex-partner is overleden) ter sprake in het begeleidingstraject. Als er bijzonder partnerpensioen is opgebouwd, dan wordt dat automatisch voor de ex-partner opzij gezet na de echtscheiding. Ook wat betreft het bijzonder partnerpensioen zijn andere afspraken mogelijk dat de standaard optie.

We bespreken de verschillende mogelijkheden die er zijn bij het bijzonder partnerpensioen. Dit komt aan de orde wanneer we jullie financiële situatie bespreken na overlijden van één van jullie als ouder. Hoe ziet je financiële situatie eruit na echtscheiding ingeval de andere ouder komt te overlijden? Lukt het de overblijvende ouder in dat geval om 100% voor de kinderen te zorgen en tevens 100% kosten te dragen als de andere komt te overlijden? Welke maatregelen zijn nodig?

Geïnteresseerd?

Zet nu de eerste stap en neem contact op met mr. Monique Godefrooij voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.