Alimentatie

Partneralimentatie

Partneralimentatie is een financiële bijdrage van de één in het levensonderhoud van de ander en vloeit voort uit een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Deze bijdrage wordt op een andere manier berekend dan kinderalimentatie. In principe betaal je maximaal 12 jaar partneralimentatie en vanaf 01-01-2020 zal dat teruggebracht zijn naar maximaal 5 jaar. Jullie kunnen ook nu al een kortere termijn dan 12 jaar afspreken of besluiten om over en weer af te zien van partneralimentatie.

Kinderalimentatie

Hoe zit het met kinderalimentatie? De ouder die de kinderen verzorgt en/of het minst verdient, ontvangt van de andere ouder een bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van de volgende factoren:

  • het netto gezinsinkomen ten tijde van het huwelijk
  • de leeftijd van de kinderen
  • het aantal kinderen
  • de financiële situatie van beide ouders na de scheiding
Draagkracht

Alimentatie hoeft niet betaald te worden als de alimentatieplichtige geen draagkracht heeft. Om te bepalen of er draagkracht is, wordt er een draagkrachtberekening gemaakt aan de hand van de zogenaamde ‘Tremanormen’. Dit zijn normen die de rechters in de afgelopen jaren hebben opgesteld.

Alimentatieberekeningen maken onderdeel uit van de begeleiding die ik jullie bied.